9 Ekim 2019 Çarşamba

Marcus Vitruvius Pollio (d. MÖ 80-70 - ö. MÖ 15'ten sonra)

       Marcus Vitruvius Pollio Romalı mimar ve mühendistir. De Architectura eseri en önemli eseridir.Antik dönemden kalmış eseri 10 kitaptan oluşur. Mimarlar için el kitabı olmaktan çok mimarlığı anlamak isteyenler için yazılmış eserdir. De Architectura adlı eserinde başarılı bir mimarlık için "Utilitas,Firmitas,Venustas (Kullanışlılık,Sağlamlık,Güzellik) etmenlerinin gerekli olduğunu söylemiştir. Mimarlığın belki de en temel tanımın yaptığı söylenir. Vitruvius tarafından betimlenen mimarlığın temel ögeleri antik çağdan beri özünde değişmeden kalmıştır. Vitruvius'un yararlılıkla kastettiği şey, odaların mekanların kullanımlarını hiçbir şeyin engelleyemeyeceği biçimde düzenlenmesi ve böylece yapı yeriyle kusursuz bir uyum içinde olmasıdır. Sağlamlık ise temellerin sağlam olması ve yapı malzemelerinin özenle seçilmesi anlamına gelir. Güzellikle kastedilen ise ''yapının görünüşünün hoş ve zarif olması ve ögelerinin doğru simetri kurallarına göre orantılanmış olmasıdır. Bu güzellik fikri sonraki yüzyıllarda değişik şekillerde yorumlanmış olsa da Vitruvius üçlemesi hala iyi mimarlığın ögelerinin geçerli bir özeti olmaya devam ediyor.
      Vitruvius mimarın okumuş olması gerektiğini belirtmiştir. Bununla birlikte mimarlık ürününün görünümünü anlatabilmek için çizim bilgisi olması gerektiğini belirtmiştir. Bir mimarda iyi bir geometri bilgisi olmasını söylemiştir. Mimarlığın düzen, düzenleme, armoni, bakışım, uygunluk ve ekonomiye dayandığını betimlemiştir. Günümüzde bu kavramlar çeşitlenmiş ve Vitruvius'un yaşadığı dönemden bağlamları değişmiş olarak ele almaktadır.
      Vitruvius kendi deneyimlerini yanı sıra Eski Yunanlı ünlü mimarların kuramlarından da söz eder. İncelediği konular arasında tapınak, tiyatro, özel konutlar ve villa yapıları da yer almaktır. Bu eserinin günümüze ulaşması günümüzde bu denli gelişim yaşanmasına temel olmuştur ve büyük bir servettir.

1 yorum:

Prairie Evleri ve Usonian Evleri

     1867-1959 arasında yaşamış Amerikalı (Wisconsin'de doğmuş) mimar, iç mimar, yazar ve eğitimci olan  Frank Lloyd Wright  özgün mimar...