10 Ekim 2019 Perşembe

Leon Battista Alberti

          Leon Battista Alberti İtalyan mimar, ressam, şair, dilbilimci, filozof, müzisyendir.Aynı zamanda Rönesans harketinin öncülerindendir. Mimarlık, resim ve heykel üzerine yapıtları Rönesans düşüncesini özünü yansıtır. Alberti çoğu alanda büyük başarılar göstermiştir. Mimarlık konusunda Vatikan'ın restorasyonunnu ve Santa Maria Maggiore'nin bazı onarım işlerini alması üzerine mimarlık konusunda saygınlığı artmıştır.
        Alberti 1446'da Rimini tiranı Sigismondo Malatesta için San Francesco Kilisesini yapmıştır. Kilise cephesinin özgün yanı Roma zafer kemerlerinin kilise mimarlığına uygulanmasıydı. Kilise İtalya'nın en önde gelen dinsel yapılarından biri oldu.
Alberti kendini mimarlık, perspektif ve resim alanında çalşmaya adamış ve bu konularda çeşitli kitaplar yazmıştır. Alberti'nin mimarlık adına en önemli eseri on kitapçıktan oluşan De Re Aedificatoria'dır. Alberti'ye göre mimarlık kentsel bir eylemdir. Mimarlıkla ilgili kitabının önsözünde mimarlığın işlevsel ve estetik yönden kente getirdiği zenginlikten söz eder. Mimarlık sayesinde kentler öenmli kişilerin anılarını canlı tutan anıtlara, kamu yapılarına ve özel konulara kavuşmaktadır.
       

        BİLGİ: Vitruvius'un De Arcitectura eserinde değindiği mimari bir yapıt için gerekli olan kategoriler şunlardır 1.sağlamlık 2.kullanışlılık 3.güzellik. Leon Battista Alberti ise De Re Aedificatoria adlı yapıtında aynı kategorileri farklı bir sıra ile tekrarlar 1.kullanışlılık 2.sağlamlık 3.güzelliktir. Her iki sanatçıda mimariyi belirleyen temel kategorileri farklı sıra da olsa aynı şekillerde tanımlamışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Prairie Evleri ve Usonian Evleri

     1867-1959 arasında yaşamış Amerikalı (Wisconsin'de doğmuş) mimar, iç mimar, yazar ve eğitimci olan  Frank Lloyd Wright  özgün mimar...