2 Ekim 2019 Çarşamba

TASARIM FELSEFESİ

         
      Tasarım kelimesi sözlükte geçen anlamı haricinde geniş bir anlam içeriğine sahiptir.Tasarımın ana maddesi fikirdir.Önce bir düşünce tohumu olur daha sonra somutlaşarak ortaya bir ürün çıkmış olur.Bir kalem tasarım olduğu gibi bir bilimsel araştırma da tasarımdır.Ortada bulunan sorunlara karşı üretilmiş bir fikir olarakta nitelendirebiliriz tasarım kelimesini. Nasıl ki biz insanlar anne karnında gelişip belli bir süre içinde dünyaya geliyorsak tasarım da duyularla hayal gücüyle gelişip dünyada bir nesneye dönüşmüş olur.Tasarım insanın varlıkla kurduğu bir iletişim tarzıdır.
       Tasarım bilimde kuramlar felsefede ise düşünce sistemleri olarak somutlaşır.Bilim insanları ve düşünürler bir tasarım modeliyle düşüncelerini ya da bilimsel olayları ortaya koyar.Düşünce tasarım ve nesneyi bir zincir olarak düşünebiliriz.Birbirlerinden asla kopmazlar ve eksiklik durumunda sonuca ulaşamazlar.Bugün aklımıza gelebilecek her türlü somut varlık tasarımla biçim kazanıp bize ulaşmıştır.  

      SORU 1 : Tasarım geniş anlamı ile bir fikrin tasarlama, planlama, eksizler yapma, biçimlendirme ve kurgulama gibi ifadelerle somutlaşma halidir. 
Yazarın belirlediği farklı tasarım eylemlerinden biri etiktir.İnsan, bir doğa varlığı olması sebebiyle edinmiş olduğu eğilimlere ve içgüdülere dayanan hareketlerin istenciye bir eylem haline dönüştürebilir.Yazara göre kısaxası içsel durumlarımız insan isteği ile bir eyleme dönüşür.Her türli eylem buna girebilir.


      SORU 2 : Endüstri eserleri topluma fayda sağlamak için yapılan eserlerdir sanat eserleri ise topluma karşı herhangi bir fayda düşünmeksizin kendi düşüncelerini ortaya koyar. Endüstri eserlerinde amaç yarardır sanat eserlerinde sanatçı sanatsal değer taşıyan ürünlerini ortaya koyup yeteneğini icra eder. 
      

2 yorum:

Prairie Evleri ve Usonian Evleri

     1867-1959 arasında yaşamış Amerikalı (Wisconsin'de doğmuş) mimar, iç mimar, yazar ve eğitimci olan  Frank Lloyd Wright  özgün mimar...