24 Kasım 2019 Pazar

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ

                   Restorasyon, onarım ve teşhir tanzim çalışmaları tamamlanarak çağdaş müzecilik anlayışına göre yenilenen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 13 Mayıs 2014 tarihinde geniş protokol katılımı ile ziyarete açılmıştır. Anadolu kültür tarihindeki konumunu özenle korumaya devam eden ve 1997 yılında Avrupa’da yılın müzesi seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, uygarlıklara kapısını yeniden açarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinin yenilenen teşhiri, Kültür Varlıkları ve Müzeler GenelMüdürlüğünün destek ve katılımıyla Ankara Rölöve Müdürlüğü uzmanlarının kontrolünde çağdaş müzeciliğin gereksinimlerine uygun olarak yeniden tasarlanmıştır. Çok sayıda mimar, iç mimar, grafiker, inşaat mühendisi, arkeolog ve müze araştırmacıları ile bilgi işlem uzmanlarının da katkılarıyla geliştirilen ve uygulanan fikirler doğrultusunda gerçekleşen tasarımlar ile teşhir ve tanzim sağlanmıştır. Müze binasının, yani tarihî bedestenin iç mekânlarını eser sergilemeye uygun hâle getirmek üzere bazı değişikliklere gidilmiştir. Böylece müzeye girişten itibaren uygulanan yeni tasarımın etkileri, en üst düzeyde hissedilmektedir. Bu tür uygulamalar için müzecilik bilimine ait her türlü teknoloji kullanılmış ve bütün salonlarda başarıyla uygulanmıştır. Restorasyon, onarım ve teşhir tanzim çalışmaları tamamlanarak çağdaş müzecilik anlayışına göre yenilenen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 13 Mayıs 2014 tarihinde geniş protokol katılımı ile ziyarete açılmıştır. Anadolu kültür tarihindeki konumunu özenle korumaya devam eden ve 1997 yılında Avrupa’da yılın müzesi seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, uygarlıklara kapısını yeniden açarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Anadolu arkeolojisinin Paleolitik Çağdan başlayarak Roma Dönemi sonuna kadar kronolojik bir sırayla sergilendiği teşhir düzeninde ziyaretçiler, sadece eserleri görmekle kalmayacak aynı zamanda söz konusu dönemlerin günlük yaşantısının ve doğal ortamının canlandırıldığı görsellerden benzersiz bir kazanım ile eğitim alacaklar. Müze sergileme salonlarındaki vitrinlerin yeni düzeni ile sergileme, aydınlatma ve bilgilendirme çok daha yararlı olacak şekilde ziyaretçilere fayda sağlayarak müze gezme bilinci vermekte ve farkındalığı arttırmaktadır. Ana girişte müze yapılarının tarihçesi ile müzenin kuruluşunu anlatan yani bedestenin müzeye dönüştürülme öyküsünün anlatıldığı bir belgesel, dev ekranda, İngilizce ve Türkçe olarak izlenebilmektedir. Böylece yerli ve yabancı ziyaretçiler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi hakkındaki görsel bilgileri ilk etapta öğrenerek gezilerine bu kazanımla devam etmektedirler. Anadolu arkeolojisinin belleğini bünyesinde barındıran müzemiz, kronolojik bir sırayla mevcut eserlerin konumlarını değişik bilgi şemaları üzerinden görebilmemizi sağlayan interaktif ekranları, farklı salonlarda ziyaretçilerimizin kullanımına sunulmuştur. Müzenin girişindeki dokunmatik led ekrana konumlandırılmış Türkiye haritası üzerinde eserlerin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını ve buluntu yerleriyle birlikte eserlere ait bilgileri çoklu dil desteği ile görebilmek mümkündür.
      

                          











































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Prairie Evleri ve Usonian Evleri

     1867-1959 arasında yaşamış Amerikalı (Wisconsin'de doğmuş) mimar, iç mimar, yazar ve eğitimci olan  Frank Lloyd Wright  özgün mimar...